Artikler og citater om hunde

Hund og ejer. EN HUND ER GOD FOR DIT HELBRED
Undersøgelser, målt over en 12 årig periode af mere end 3,4 millioner personer fandt, at personer der ejer hund - specielt husstande med kun en person - havde lavere risiko for at få dødelige hjerte/kar sygdomme og andre dødelige sygdomme, sammenlignet med personer der ikke ejer hund. Undersøgelsen blev udført af forskere fra Uppsala Universitet i Sverige og alle forsøgspersoner var fri for hjerte/kar sygdomme da undersøgelsen startede. I husstande med kun en person var faren for at dø af hjerte/kar sygdom hele 36% lavere og i husstande med flere personer var faren 15% lavere.
Andre undersøgelser viser, at det kan hænge sammen med, at hunden sørger for at ejeren får motion og giver et afstressende samvær med glæde og indhold  i hverdagen.

Pas godt på din bedste ven - den passer på dig :-)

Lugtesans hos hunde. HVOR GOD ER EN HUNDS LUGTESANS?
En hund har mere end 220 mio. lugtreceptorer i næsen, mod menneskets ca. 5.mio. og de områder i hjernen der bearbejder lugteindtryk er ca. 40 gange større hos hunden end hos mennesket.
Der er på Max Planck intstituttet lavet forsøg med hundes lugtesans, der beviser, at hunde danner et mentalt billede af en bestemt genstand når de registrer en lugt - hunden "ser" med næsen.
Rapporter fra USA tyder på, at f.eks. blodhunde kan lugte genstande på op til 20 km. afstand - det er nok derfor politi i nogle stater bruger disse hunde.

Hunde bruges til mange forskellige opgaver som narkohunde, eftersøgning af indespærrede efter f.eks. jordskælv, eftersøgning af druknede oma. Hundes evne til at adskille dufte er ganske imponerende - hvis vi mennesker lugter mad, kan vi f.eks. adskille boller i karry fra andre retter, mens hunden lugter kød, smør, løg, vand, salt, peber og mælk.


Der er hunde, der trænes til at opdage cancer (kræft) hos mennesker og indtil nu kan disse hunde snuse sig frem til hudkræft, lungekræft og postatakræft, fordi kræft udsender en speciel kemisk lugt.
Glad golden retriever. CITATER OM HUNDE - FUNDET PÅ NETTET
Nu har jeg set min hund jage sin hale i 10 min. og tænker “hvor er sådan en hund da nem at holde beskæftiget”… 
-og tænker bagefter “jeg har siddet i 10 min. og set på en hund, der jager sin hale”.
MIg: Vil du se nogle billeder af min hund?
Ven: Nej!
Mig: Fedt! Her leger hun med en bold. Her sover hun under sofaen. Her er hun den kæreste hund NOGENSIDE.
“Du kan stirre lige så meget du vil, jeg deler ikke”
-mig lige inden jeg giver min hund halvdelen af min sandwich.
Jeg havde engang 4 par sokker, nu jeg kun 4 sokker.
Det er en meget selvstændig race (Den lystrer overhovedet ikke)
Hunde lærer os meget vigtige ting her i livet: postbuddet kan du virkelig ikke stole på.
En hund ønsker hengivenhed mere end sin mad… Nå ja - næsten.
En veltrænet hund tigger ikke når du spiser. Den vil bare få dig til at føle dig så skyldig, at du ikke kan nyde din mad.

Cille UDBRYDERKONGEN FRA CAMPINGPLADSEN
Vores dejlige Shih Tzu, som desværre ikke er her mere, har givet os mange gode oplevelser - og nogle knap så gode, som vi dog kan grine af i dag.
Da Cille var hvalp, boede min kone og jeg, i en længere periode, på en campingplads ved Vesterhavet. Vi havde sat et hegn op ved campingvognen, så hun kunne være ude så meget som hun havde lyst til, men hun fandt hurtigt ud af, at det var rimeligt nemt at grave sig ud under hegnet. Og så gik den vilde jagt, for hun kom ikke når vi kaldte. Cille syntes åbenbart det var vildt sjovt når jeg løb efter hende, gennem bakker og krat, til stor morskab for de andre campister.
Når jeg endelig fik fat på hende nede på stranden, fordi hun ikke gad "lege" mere, havde jeg mildt sagt fået dagens motion. Vores daglige "leg" stod på nogle uger, hvorefter Cille syntes det var godt nok at gå turen i snor, for ham der, der altid løb efter hende var ikke nær så knotten, når det foregik på den måde.
Rumhunden Leica. KENDTE HUNDE
Der har igennem tiderne været mange kendte hunde og nogle af historierne vidner om, at vores etik og moral over for vores bedste ven, trods alt, er blevet lidt bedre igennem årene.
LEIKA
Leika var en herreløs hund der strejfede rundt i gaderne i Moskva, hvor hun blev indfanget og trænet til at være om bord på rumkapslen Sputnik2, der var et sovjetisk rumfartøj der blev sendt i kredsløb om Jorden den 3. november 1957 - det blev den anden rumopsendelse med kredsløb om jorden, kort efter Sputnik 1. Sputnik 2 var den første til at medbringe et levende dyr i kredsløb.
Desværre døde Leika få timer efter opsendelsen. Oficcielt hed det sig, at Leika blev aflivet inden den ville være død af iltmangel, men det kom senere frem, at den døde af overophedning i kapslen. Der er rejst et monument dedikeret til hendes minde, tæt på det sted hvor hun blev trænet på det sovjettiske militære anlæg.
Slædehunden Balto. BALTO
I 1925 var der et udbrud af den smitsomme og dødelige sygdom difteri (strubehoste) i byen Nome i Alaska.

Den eneste modgift var 500 kilometer væk i byen Anchorage og på grund af dårligt vejr, med store mængder sne, var den eneste måde at få det frem til Nome på, med hundeslæde.
Modgiften blev transporteret med tog til byen Nenana hvor hundefører Gunnar Kasson og hundeforspannet ledet af Siberian-Husky Balto, ventede på at transportere det videre.

Turen på de sidste 87 km. i voldsom snestorm og -40 grader, blev gennemført og da Kasson og Balto ankom til Nome med den dyrebare last, lige før daggry d. 2. februar, blev de hyldet som en helte.

Der er opført en statue af Balto i Central Park i New York og der er lavet flere animerede film om turen.
Ground Zero rednings hund REDNINGSHUNDE FRA 9/11
Mange hunde spillede en stor rolle i eftersøgningen af ofre, efter terror angrebene mod USA d. 11. september 2001.
Mere end 300 brugshunde deltog i eftersøgningen af indespærrede personer.
APOLLO
Kun 15 minutter efter, at passagerfly styrtede ind i World Trade Center, var Apollo, et medlem af New York politis K-9 enhed, som en af de første hunde ankommet til stedet. Da tårnene styrtede sammen risikerede hundeføreren og Apollo livet, ved at søge efter overlevende i ruinerne. Apollo fik Dickin medaljen for sit arbejde.
ROSELLE OG SALTY
Kort før World Trade Center styrtede sammen, førte de to gule labrador retrievere, deres blinde ejere ned ad 70 røgfyldte trappetrin og i sikkerhed.
Roselle førte sin ejer, på trods af al kaos, 40 blokke væk før den standsede.
Salty blev ved sin ejer i trappeopgangen, selv efter at ejeren slap ham løs, så han kunne komme i sikkerhed.
Roselle og Salty modtog begge Dicken medaljen og Roselle modtog senere American Hero Dog prisen.
Sankt Berhardshund ca. 1925 REDNINGSHUNDEN BARRY
Den vel nok mest berømte Sanktbernhardshund, Barry levede i Sweitz fra 1802-1814.
Racen som Barry tilhørte, var en forløber til Sanktbernhardshunden, som vi kender den i dag.
Barry lignede nutidens race, men var slankere og havde mindre kraftige ben.
Først i 1865 blev navnet Sanktbernhardshund taget i brug og blev nogle steder, en overgang, kaldt Barry hunde, som egentlig kommer af Bäri, der betyder bjørn.
Barry nåede, i sit liv, at redde 40 mennesker, hvilket er noget af en præstation.
Den mest kendte redningshistorie, er om en dreng, der var faldet i søvn i en is grotte. Da Barry fandt drengen, lagde hunden sig ved ham og varmede hans krop, hvorefter Barry trak ham ud af grotten og hele vejen ned til byens hospital.
Drengen overlevede og blev efterfølgende genforenet med sine forældre.
Efter sigende har det sweitziske hospital siden, altid haft en Sankt Bernhardshund med navnet Barry. 
Grå ulv og Mops HVORNÅR BLEV HUNDEN ET HUSDYR?
Nye undersøgelser fra finske forskere, viser at mennesket tæmmede ulve for mellem 19.000 og 32.000 år siden. Det er også i den periode mennesket har opnået sin endelige form, som vi kender den i dag, og teknologiske fremskridt skete også i den periode. Nye redskabstekniker blev udviklet, hvilket førte til nye arbejdsredskaber og fangstredskaber, som bue og pil, og jagtspyd med kastetræ der øgede afstand og præcision. Mennesket blev også bedre til at planlægge jagter, placere bopladser og regulere deres størrelser, hvilket viser at de havde en udviklet social adfærd. 

DE FØRSTE HUNDE VAR ULVE
Hvornår ulven blev til et husdyr, er der delte meninger om, men et forskningsresultat, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science indikerer, at ulven blev et husdyr allerede for mellem 19.000 og 32.000 år siden, hvilket svarer godt til tidligere arkæologiske fund. Den moderne hund nedstammer sandsynligvis fra en uddød grå ulverace fra oldtiden, der var dateret til at være ca. 26.000 år ældre, og større end den nulevende ulv. 

HVOR I VERDEN BLEV ULVEN FØRST TIL ET HUSDYR?
Der er stor uenighed om, hvor ulven først blev tæmmet og gjort til et husdyr. Nogle mener at ulven først blev til menneskets bedste ven i Mellemøsten (det sydvestlige Asien og Nordafrika) andre igen mener, at hunden stammer fra det østlige Asien (områder af Rusland, Mongoliet, Kina, Nord- og Sydkorea, Japan og Taiwan) De nye forskningsresultater kan betyde, at ulven først blev tæmmet i Europa. Men selvom forskningsresultatet giver den tidligste datering af hunden, er det ikke bevist, at den først opstod i Europa.

TAG ET KIG PÅ DIN HUND
Det er tankevækkende, at når du som hundeejer kigger på din Basset Hound, Chihuahua, Bomuldshund, Shih Tzu, Labrador, Schæfer hund eller hvad din bedste ven er, så stammer den fra en stor grå ulv som vore forfædre tog til sig og tæmmede.